Ethernet vs Wifi

03 Ocak 2024

Ethernet vs Wifi

Ethernet ve wifi, internet erişimi için karşılaştırmalı teknolojilerdir. İnternet teknolojilerinin evrimi ve internete kablosuz erişim hem iş hem de kişisel kullanım için yüksek bir talep kazanmaktadır.

 

Ethernet

Ethernet, yıllardır kablolu LAN'lardaki ve geniş alan ağlarındaki (WAN) cihazları bağlamak için kullanılmaktadır. Cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak için bir protokol, bir dizi yönerge veya ortak bir ağ dilinin kullanılmasına izin verir.

 

Ethernet, ağ cihazları tarafından verilerin biçimlendirilmesini ve iletilmesini kapsar, böylece aynı LAN veya kampüs ağına bağlı diğer donanımlar verileri tanıyabilir, alabilir ve işleyebilir. Veri iletimi için kullanılan kılıflı kabloya Ethernet kablosu denir.

 

Ethernet genellikle coğrafi olarak yerelleştirilmiş bir ağa erişmek için kablosuz bağlantıların aksine kablolarla bağlanan bağlı cihazlar tarafından kullanılır. Ethernet bağlantısının güvenilirlik ve güvenlik gibi avantajlarına, şirketler ve oyuncular da dahil olmak üzere çeşitli son kullanıcılar güvenmektedir.

 

Ethernet Neden Kullanılır?

Ethernet hala yaygın olarak kullanılan bir ağ bağlantısı türüdür ve bir ağdaki cihazları bağlamak için kullanılır. Ethernet, şirket ofisleri, eğitim kurumları ve hastaneler de dahil olmak üzere özellikle ihtiyaç duyulan yerlerde yüksek hızı, güvenliği ve güvenilirliği nedeniyle yerel ağlar için kullanılır.

 

IBM'in token ring'i gibi o zamanki rakip teknolojilerle karşılaştırıldığında, Ethernet'in daha düşük bir fiyat noktası vardı ve bu da ilk popülerliğine katkıda bulundu. Ethernet'in ağ teknolojisi geliştikçe uyum sağlama ve daha yüksek performans seviyeleri sağlama kapasitesi, kalıcı popülerliğini sağlamıştır. Ethernet ayrıca gelişimi boyunca geriye dönük uyumluluğu da korumuştur.

 

Ethernet'in Avantajları ve Dezavantajları

 

Ethernet'in avantajları

  • Nispeten düşük maliyet
  • Geriye dönük uyumluluk
  • Genel olarak gürültüye karşı dayanıklıdır
  • İyi veri aktarım kalitesi
  • Hız
  • Güvenilirlik
  • Veri güvenliği

Ethernet'in dezavantajları

  • Daha küçük, daha kısa mesafeli ağlar için tasarlanmıştır
  • Kısıtlı hareketlilik
  • Daha uzun kablolar parazite neden olabilir.
  • Etkileşimli veya gerçek zamanlı uygulamalarla kötü çalışır
  • Trafik hacmi arttıkça hızlar düşüyor
  • Sorunun kaynağının tam olarak hangi kablo veya düğüm olduğunu belirlemeye çalışırken sorun giderme zor olabilir.

 

Wifi

Wifi ağları, bir kablosuz yönlendirici aracılığıyla internet bağlantısını paylaşan bir ev veya iş yerindeki birçok cihazdır. Yönlendirici, internet sinyalini tüm wifi özellikli cihazlarınıza dağıtmak için bir merkez görevi görür ve doğrudan internet modeminize bağlanır. Böylece ağınızın hizmet alanı içindeyseniz, internete bağlanmaya devam edebilirsiniz.

 

Wifi Nasıl Çalışır?

WiFi, radyo dalgaları aracılığıyla kablosuz ağınızdan TV'niz, akıllı telefonunuz, tabletiniz ve bilgisayarınız gibi Wi-Fi özellikli elektronik cihazlarınıza veri iletir. Cihazlarınız ve kişisel bilgileriniz, radyo dalgaları üzerinden veri alışverişi yaptıkları için bilgisayar korsanlarına, siber saldırılara ve diğer tehlikelere açıktır. Bu, havaalanı veya kahve dükkânı gibi bir yerde halka açık bir wifi ağı kullanıyorsanız geçerlidir. Mümkün olduğunda parola korumalı bir kablosuz ağa veya kişisel bir hotspot'a katılmanız önerilir.

 

Wifi Bağlantı Türleri

  • Kablolu hat/yönlendirici
  • Mobil hotspot veya jetpack
  • LTE Ev İnterneti
  • 5G Ev İnterneti

 

Wifi'nin Avantajları ve Dezavantajları

 

Wifi'nin avantajları

  • Kablosuz bir dizüstü bilgisayarı bir yerden başka bir yere taşıyabilirsiniz.
  • Kablosuz ağ iletişim ekipmanı kullanılarak kablo masrafları azaltılabilir.
  • Wifi yapılandırması ve kurulumu kablo kurulumundan daha basittir.
  • Tamamen güvenlidir ve herhangi bir ağı bozmaz.
  • Hotspot'ları kullanarak da internete bağlanabiliriz.
  • Kablosuz internet erişimi mümkündür.

 

Wifi’nin dezavantajları

  • Wifi, insanların sağlığına zararlı olabilecek radyasyon yayar.
  • Sunucuyu kullanmadığımız zamanlarda WiFi'yi kapatmak zorundayız.
  • Veri aktarımında kısıtlamalar var, bu da uzun mesafeli aktarımları imkânsız hale getiriyor.
  • Geleneksel bir bağlantı ile wifi dağıtımının maliyetinin karşılaştırılması

Ethernet wifi'den daha mı hızlıdır? Ethernet bağlantıları etkin bir şekilde internete bağlı olduğundan daha hızlıdır. Trafiğinizin kablosuz sinyaller üzerinden cihazınıza veya cihazınızdan geçmesi gerekmez. Daha az iletim hıçkırığının bir sonucu olarak daha hızlı hareket edeceksiniz. Radyo dalgaları oldukça hızlı hareket eder, ancak fiber optik bağlantı cihazlarınızın nispeten anında veri göndermesini ve almasını sağlar.

 

Ek olarak, bu, yönlendiricinize ne kadar yakın veya uzak olduğunuzun önemsiz olduğu anlamına gelir. Ethernet kablonuz ulaştığı sürece hızınızda fazla bir düşüş fark etmezsiniz. Her iki bağlantıyı da kullanarak hızlı bir hız testi yaparak Ethernet ve wifi hızlarını karşılaştırabilirsiniz. Ethernet bağlantısı büyük olasılıkla diğer seçeneklerden daha hızlı olacaktır.

 

Ethernet ve Wifi Arasındaki Benzerlikler

Ethernet ve wifi gibi ağ teknolojileri, cihazları birbirine bağlamak ve aralarında iletişim sağlamak için kullanılır.

 

İşte Ethernet ve WiFi'nin benzer olduğu birkaç örnek:

  • Hem Ethernet hem de WiFi cihazları ağlara bağlamak için kullanılır. Ethernet cihazları kablolar kullanarak bir ağa bağlarken, WiFi cihazları kablosuz sinyaller kullanarak bir ağa bağlar.
  • İnternet Protokolü (IP), ağ ister kablolu ister kablosuz olsun, verileri ağlar üzerinden taşımak için kullanılan standart bir protokoldür. Örneğin, Ethernet ve WiFi veri iletmek için IP kullanır.
  • Ethernet ve wifi arasındaki veri aktarım hızları karşılaştırılabilir: Ethernet ve wifi, sürüme bağlı olarak benzer maksimum veri iletim hızlarını sağlayabilir. Örneğin hem Ethernet hem de wifi 1Gbps veri aktarım hızlarını destekler.
  • Ethernet ve wifi, çevrimiçi oyun, dosya paylaşımı ve internet erişimi gibi çeşitli görevler için kullanılabilir.
  • Ethernet ve WiFi cihazları internete bağlayarak kullanıcıların çevrimiçi bilgi ve hizmetlere erişmesini sağlayabilir. Her ikisi de internete erişmek ve bağlanmak için kullanılabilir.

 

Ethernet ve WiFi Arasındaki Fark

Ethernet vs Wifi:

İletişimi sağladıkları yöntem, iki bağlantı türü arasındaki temel ayrımdır. Örneğin, ethernet bağlantıları fiziksel bir çift bükümlü ethernet ağ kablosu kullanırken, wifi teknolojisi verileri radyo frekansları aracılığıyla aktarır. Diğer tüm farklılıklar, bu bağlantılar arasındaki bu temel ayrıma dayanmaktadır. Ethernet ile wifi arasındaki fark aşağıdaki gibidir.

 

Hız

Wifi ağları hızlı olsa da Ethernet bağlantıları daha hızlıdır. Bunun nedeni duvarlar, ağaçlar, mobilyalar, insanlar gibi engellerin radyo sinyallerine daha kolay müdahale edebilmesidir. Radyo dalgası iletimi sinyalin gücünden ödün verir.

 

Ancak Ethernet bağlantıları, sinyalleri tanımlanmış bir alan üzerinde kesintisiz olarak taşımak için kabloları kullanır.

 

Güvenlik

WiFi teknolojisi, herkesin bağlanabilmesi için bir alan boyunca sinyaller gönderir. Kullanmak için bir şifreye ihtiyacınız olsa da bilgisayar korsanları şifre olmadan kolayca bağlanabilir ve sizi gözetleyebilir veya verilerinizi çalabilir.

 

Veriler cihazlar, yönlendiriciler ve anahtarlar arasında özel kablolar üzerinden dikkatlice taşındığı için Ethernet bağlantıları rakiplerine göre çok daha güvenlidir. Herhangi birinin cihazını fiziksel olarak Ethernet bağlantılarınıza bağlamadan Ethernet bağlantınıza bağlanması mümkün değildir.

 

Güvenilirlik ve Mobilite

Çoğu müşteri, wifi bağlantılarının genellikle son derece güvenilir olmasına rağmen, zaman zaman tanımlanamayan bağlantı sorunları yaşadıkları konusunda hemfikirdir. Radyo dalgaları kullanarak sinyal iletimi, fiziksel hatlar üzerinden veri iletiminden daha karmaşık bir süreç olduğundan, wifi üzerinden aksaklıklar ve hatalar daha sık görülür.

 

Ethernet bağlantısında, bağlantı sorunlarının ortaya çıkması oldukça nadirdir. Ancak bu, hareketliliğin azalması pahasına gerçekleşir. Ethernet bağlantısı kullanırken, gerçek bir kabloya bağlı kalmanız en iyisi olacaktır. Ancak bu çok az fark yaratır çünkü Ethernet kabloları genellikle daha yüksek yetenekleri için satın alınır.

 

Kurulum

Bir wifi bağlantısı kurmak oldukça basittir. Ethernet? Pek değil.

 

Bu, 1000 fitlik Ethernet kablolarını kurmak için gereken teknik yeterlilikten kaynaklanır. Bir Ethernet ağı kurmak için 1000 feet uzunluğunda olan bu Ethernet kablolarına ihtiyacınız olacaktır. Ancak, toplu Ethernet bağlantıları genellikle binalara zaten yerleştirilmiştir, bu nedenle bir sorun olmayacaktır.

 

Öte yandan, WiFi ağlarını kurmak nispeten basittir.

 

Sonuç

Her iki teknolojinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır ve nasıl kullanılacakları nihayetinde kullanıcının ihtiyaçlarına veya koşullarına bağlıdır. Örneğin, wifi mobil uyumlu ve kullanışlı olmasına rağmen Ethernet'e göre daha az güvenilir ve güvenli olabilir. Öte yandan Ethernet hızlı ve güvenilirdir, ancak fiziksel bir bağlantı gerektirir ve birçok cihazla çalışmayabilir.

 

Wifi ve Ethernet arasındaki karar, nihayetinde benzersiz gereksinimlerinize ve cihazlarınızın kapasitesine dayanacaktır.